Козівська громада

Львівська область, Стрийський район

Зміни для платників єдиного податку

Дата: 29.12.2021 16:40
Кількість переглядів: 352

У зв’язку з оприлюдненням у офіційній парламентській газеті «Голос України» від 21 грудня 2021 року №244 ЗУ від 30.11.2021 №1914-ХІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України, щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який набирає чинності з 01.01.2022 (далі Закон №1914-ХІІ), Державна податкова служба України повідомляє про окремі зміни в частині обрання спрощеної системи оподаткування фізичними особами – підприємцями, які надають послуги з доступу до мережі Інтернет.

 З урахування змін, внесених Законом №1914-ХІІ до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) фізичні особи-підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), послуги з надання доступу до мережі Інтернет, а також здійснюють діяльність з виробництва, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Відповідно до п.291 ст.291 Кодексу фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу ХIV Кодексу, та реєструється платнико єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

До внесення Законом №1914-ХІІ змін до Кодексу фізичні особи – підприємці, які надавали послуги з надання доступу до мережі Інтернет, мали право реєструватися платниками єдиного податку другої групи.

Згідно з п.п.298.1.5 п.298.1 ст.298 Кодексу за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених Кодексом, для обраної ним групи платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп, платників єдиного податку , шляхом подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

На дату оприлюднення Закону №1914-ХІІ термін, встановлений Кодексом, для самостійного переходу платником на іншу групу платника єдиного податку минув, при цьому Закон №1914-ХІІне передбачає перехідного періоду для надавачів послуг з доступу до мережі інтернет.

З метою створення максимально сприятливих умов щодо безперебійного та якісного обслуговування платників податків Державна податкова служба України зобов’язує головні управління ДПС в областях та м. Києві забезпечити можливість для фізичних осіб — платників єдиного податку другої групи, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, подання заяв про обрання спрощеної системи оподаткування до 31.12.2021 (включно) в частині:

зміни ставки платника єдиного податку та/або внесення змін до реєстру платників єдиного податку щодо виключення виду господарської діяльності з_надання послуги доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерських послуг КВЕД Ж 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку» та/або відмови від спрощеної системи оподаткування.

Платники податків мають можливість подати таку заяву в один із наступних способів:

особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" через Електронний кабінет платника та єдиний веб портал державних електронних послуг ДІЯ.

Разом з тим повідомляємо, що фізичні особи - підприємці платники єдиного податку другої групи, які здійснюють послуги з надання доступу до мережі Інтернет, з 01 січня 2022 року не здійснять перехід на третю групу платника єдиного податку або не відмовляться від вищевказаного виду діяльності, реєстрація платником єдиного податку такої категорії підприємців може бути анульована за рішенням контролюючого органу згідно вимог п. 299. 10 ст. 299 Кодексу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь