Козівська громада

Львівська область, Стрийський район

Про відчуження та успадкування фермерського господарства

Дата: 23.05.2023 23:55
Кількість переглядів: 72

 

 
Про відчуження та успадкування фермерського господарства
Спілкуємось з фахівчинею сектору «Бориславське бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
– Пані Галино, скажіть, будь ласка, що входить до складу фермерського господарства?
– Фермерське господарство – це цілісний майновий комплекс, який включає майно, котре передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов’язання.
– Чи може бути відчужене фермерське господарство?
– Фермерське господарство може бути відчужене на підставі цивільно-правових угод. Важливо те, що відчуження може відбутися за рішенням усіх членів цього господарства. Причому новими власниками можуть бути як громадяни України, котрі мають право на створення фермерського господарства, так і юридичні особи України, які ведуть товарне сільськогосподарське виробництво.
– Чи треба реєструвати Статут придбаного фермерського господарства?
– Так, громадяни, які придбали майно фермерського господарства як цілісного майнового комплексу, подають на державну реєстрацію Статут фермерського господарства. Це передбачено у частині другій статті 22 Закону України «Про фермерське господарство».
– Яким чином відбувається успадкування фермерського господарства?
– Успадкування фермерського господарства, як і будь –якого іншого спадкового майна, здійснюється за заповітом або за законом.
– Чи підлягає поділу на частини земельна ділянка між спадкоємцями, які успадковують фермерське господарство?
– Так, земельна ділянка підлягає поділу між спадкоємцями, які успадковують фермерське господарство. Водночас наголошую: у випадку, якщо в результаті поділу земельної ділянки утвориться хоча б одна земельна ділянка, яка буде менша мінімального розміру, що встановлений для конкретного регіону, тоді такий поділ не можливий. Скажімо, для Львівщини, Івано-Франківщини, Закарпаття, Тернопільщини та Буковини мінімальний розмір земельних ділянок, які утворюються в результаті поділу земельної ділянки фермерського господарства, що успадковується, становить 2 гектари. А ось для Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей – 7 гектарів.
***
Ми і надалі продовжимо серію наших консультацій у сфері земельних правовідносин. А наразі нагадуємо, що консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».
Разом з тим, інформуємо, що для отримання: правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь за адресою: м. Сколе, вул. Чайківського, 6.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь