Козівська громада

Львівська область, Стрийський район

Цікаве про прийомні сім’ї. Продовжуємо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Сьогодні консультує Марія Николаїшин –директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової д

Дата: 30.05.2023 17:06
Кількість переглядів: 55

          Цікаве про прийомні сім’ї.

Продовжуємо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Сьогодні консультує Марія Николаїшин –директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

  Пані Маріє, скажіть будь ласка, що таке прийомна сім’я?

Прийомна сім'я - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Якою є мета створення прийомної сім’ї?

Забезпечення належних умов для зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування – саме у тому полягає мета утворення прийомної сім'ї. При цьому, важливою умовою є влаштування таких дітей у сім'ю на виховання та спільне проживання.

Доки у прийомній сім’ї перебувають прийомні діти?

    Ці діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення ними 18-річного віку. Однак, якщо вони ппродовжують навчання у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної, фахової передвищої та вищої освіти, тоді влаштованими у цю прийомну сім'ю вони будуть до досягнення ними 23 років або ж до закінчення цих закладів освіти.

За яких умовах прийомні батьки беруть до себе у сім’ю прийомних дітей?

Для того, щоб дітей помістили у прийомну сім’ю серед інших умов повинні бути дотримані й такі:

- наявність власної житлової площі у прийомної сім’ї;

- наявність відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов (належного стану житлового приміщення, необхідної житлової площі, належного санітарного стану, наявності необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, наявності умов для

проживання, виховання та розвитку дитини).

Окрім того, влаштування дітей у прийомну сім'ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім'ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. Зазначу, що в окремих випадках за згодою сторін прийомна сім'я може функціонувати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п'яти років.

    І ще дуже важлива деталь: за умови, якщо дитина досягла такого віку та рівня розвитку, що може висловити свою думку, тоді для влаштування до прийомної сім’ї необхідна її згода.

     Яким чином утворється прийомна сім'я?

 Повинно бути прийняте рішення про утворення прийомної сім’ї. Таке рішення приймається, зокрема, виконавчим органом місцевої ради ради на підставі заяви сім’ї або окремої особи, які виявили бажання утворити прийомну сім’ю. Важливо, що на розгляд до виконкому подання про утворення прийомної сім’ї у формі відповідного висновку вносить служба у справах дітей. А перед тим особи, які бажають створити прийомну сім’ю, повинні пройти навчальний курс з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За результатами такого навчання центр соціальних служб надає рекомендації, які обов’язково повинні бути ураховані при створенні прийомної сім’ї.

 А далі на підставі рішення про утворення прийомної сім'ї між прийомними батьками та виконавчим комітетом місцевої ради, який прийняв рішення про її утворення, укладається договір про влаштування дітей до прийомної сім'ї на виховання та спільне проживання.

Чи може достроково припинитися дія такого договору?

Так, може достроково припинитися дія договору. Це відбувається, зокрема, за таких підстав:

- у разі виникнення у прийомній сім’ї несприятливих умов для виховання дітей та спільного проживання (тяжка хвороба прийомних батьків, відсутність взаєморозуміння батьків з дітьми, конфліктні стосунки дітей);

- невиконання прийомними батьками обов’язків щодо належного виховання, розвитку

та утримання дітей, порушення схеми антиретровірусної терапії дитини;

- невиконання індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю;

- повернення дітей рідним батькам (опікуну, піклувальнику, усиновителю);

- у разі, коли прийомним батькам або членам сім'ї, з якими вони проживають на спільній житловій площі, у тому числі малолітнім та неповнолітнім дітям,

діагностовано небезпечні захворювання.

   Хто контролює прийомні сім’ї?

    Контроль за умовами утримання, виховання, навчання прийомних дітей здійснюють служби у справах дітей.

Чи мають допомогу від держави такі діти, які перебувають у прийомній сім’ї?

Так. За дітьми –сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які виховуються у прийомній сім’ї, зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. На їх утримання виплачується державна соціальна допомога, вони мають право на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів державного бюджету. За ними також зберігаються раніше призначені аліменти чи пенсія.

     Ми і надалі продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Разом з тим, інформуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Сколе, вул. Чайківського, 6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь