Козівська громада

Львівська область, Стрийський район

Щодо загибелі водних біоресурсів, можливо, пов’язаного з забрудненням річки Сейм (Сумська область) та річки Десна (Чернігівська та Київська область)

Дата: 12.09.2024 12:16
Кількість переглядів: 17

область)

 https://05453.com.ua/wp-content/uploads/2019/10/630_360_1499653384-5696.jpg.pagespeed.ce.XJuz2H46qL.jpg

     Сейм – річка в межах Сумської (Сумський, Конотопський райони) та Чернігівської областей (Корюківський, Ніжинський райони), ліва і найбільша притока Десни (басейн Чорного моря). Перетинає російсько-український кордон поблизу с. Бояро-Лежачів у Конотопському районі Сумської області. У річці Сейм  виявили масовий мор риби та водних біоресурсів. Його причиною стало потрапляння у річку великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді. Ймовірно, речовини скинули у річку на території Росії. Оскільки річка Сейм протікає в Курській області РФ, де зараз відбуваються бойові дії, а комунікація між країною-агресором та Україною відсутня, залишається невідомим, чи це забруднення було умисним, чи випадковим. Ймовірним забрудненням води у річці Сейм та мор риби стався через цукровий завод у російському місті Тьоткіно який скинув нечистоти від роботи підприємства у річку.

     Основні заходи здійснюються в Чернігівській області, зокрема у селах Макошине та Максаки. Також продовжується збір та захоронення загиблої риби, зокрема на сьогодні у Сумській області зібрано понад 12 тонн, а в Чернігівській області – 6 тонн.

     «Держпродспоживслужба та Державна екологічна інспекція взяли проби води та провели відповідні аналізи. За їхніми даними, проби показують, що у воді знижено рівень кисню, через що рибі просто немає чим дихати».

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району ГУ Держпродспоживслужби в Київській області  повідомляє, що даною ситуацією можуть скористатися не доброчесні на руку ділки та вилучати дані біоресурси з водойми, після чого продавати різноманітну продукцію з них як харчовий продукт, враховуючі зазначене Держпродспоживслужба в котре наголошує, що потрібно:

  • Категорично виключити придбання риби та інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі, які були виготовленні в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • Купуючи рибу та інші харчові продукти звертайте увагу на зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

 

 

Сколівський відділ Стрийського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь