Щодо загибелі водних біоресурсів, можливо, пов’язаного з забрудненням річки Сейм (Сумська область) та річки Десна (Чернігівська та Київська область)
область)
Сейм – річка в межах Сумської (Сумський, Конотопський райони) та Чернігівської областей (Корюківський, Ніжинський райони), ліва і найбільша притока Десни (басейн Чорного моря). Перетинає російсько-український кордон поблизу с. Бояро-Лежачів у Конотопському районі Сумської області. У річці Сейм виявили масовий мор риби та водних біоресурсів. Його причиною стало потрапляння у річку великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді. Ймовірно, речовини скинули у річку на території Росії. Оскільки річка Сейм протікає в Курській області РФ, де зараз відбуваються бойові дії, а комунікація між країною-агресором та Україною відсутня, залишається невідомим, чи це забруднення було умисним, чи випадковим. Ймовірним забрудненням води у річці Сейм та мор риби стався через цукровий завод у російському місті Тьоткіно який скинув нечистоти від роботи підприємства у річку.
Основні заходи здійснюються в Чернігівській області, зокрема у селах Макошине та Максаки. Також продовжується збір та захоронення загиблої риби, зокрема на сьогодні у Сумській області зібрано понад 12 тонн, а в Чернігівській області – 6 тонн.
«Держпродспоживслужба та Державна екологічна інспекція взяли проби води та провели відповідні аналізи. За їхніми даними, проби показують, що у воді знижено рівень кисню, через що рибі просто немає чим дихати».
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району ГУ Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє, що даною ситуацією можуть скористатися не доброчесні на руку ділки та вилучати дані біоресурси з водойми, після чого продавати різноманітну продукцію з них як харчовий продукт, враховуючі зазначене Держпродспоживслужба в котре наголошує, що потрібно:
- Категорично виключити придбання риби та інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі, які були виготовленні в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- Купуючи рибу та інші харчові продукти звертайте увагу на зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
Сколівський відділ Стрийського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Львівській області